Wykonanie
Kruszonkowiec ze
śliwkami i
czekoladą. Pycha.
Śliwki i
czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie jeszcze ciekawiej.

Ciasto:75 dag
mąki pszennej7
żółtek1,5 szklanki
cukru1,5 kostki
margaryny10 dag
smalcu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże opakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo:7
białek9 łyżek
cukru1 duże opakowanie budyniu wanilinowegook. 40 dag
śliweknutella lub inny
krem czekoladowy ok. 400 gZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić połowę
kremu czekoladowego, a następnie ułożyć
śliwki pokrojone na ćwiartki.
Białka z
cukrem ubić na sztywno, połączyć z
budyniem (w proszku), wyłożyć na
śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone, jeszcze gorące ciasto udekorować pozostałym
kremem czekoladowym. Kroić gdy całkowicie wystygnie.