Wykonanie
Na przepis na mufinki kurczęce natknęłam się na forum cincin (autor Krystyna 9), a później także na blogu Mirabelki. Myślę, że to ciekawa propozycja na coś innego z drobiu. Nadzienie można oczywiście komponować dowolnie według własnych upodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne.
Filet z piersi kurczaka lub z
indykasól,
pieprz,
majonezMoje propozycje na farsz:I:
oscypekżurawina suszonażurawina do
mięs ze słoiczka
Oscypek drobno pokroić, dodać
suszone owoce żurawiny i kilka łyżek
żurawiny ze słoiczka.II:
Bryndza góralska
suszone pomidory z zalewySkładniki pokroić, wymieszać.III:
ser żółtypieczarki - można wcześniej pokroić i poddusić na
maśleewentualnie
cebula, kawałek
czerwonej paprykiRozdrobnione składniki wymieszać, przyprawić
solą i
pieprzMięso pokroić na kotlety i rozbić tak, aby po włożeniu do dołka w foremce na mufinki wystawały dość sporo brzegi. rozbite
mięso przyprawić, ułożyć w dołkach. Ja użyłam foremki ceramicznej, w innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi
mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować
majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz.
