ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Może jeszcze zdążycie dzisiaj zrobić faworki z mojego przepisu; robi się je szybko i łatwo....w pół godziny powinny być gotowe ;)
Składniki:
2.5-3 szklanki maki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżki masła
1 łyżka octu jabłkowego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Jeśli będzie za luźne (wszystko zależne od wielkości jajek) dosypujemy mąkę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm i wykrawamy paski , przecinając środek przez, który przekładamy jeden koniec faworka. Smażymy na patelni lub w garnku w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2014/02/faworki.html