Wykonanie
Może jeszcze zdążycie dzisiaj zrobić
faworki z mojego przepisu; robi się je szybko i łatwo....w pół godziny powinny być gotowe ;)Składniki:2.5-3 szklanki
maki orkiszowej jasnej1/2 szklanki
cukru trzcinowego2
jajka2 łyżki
masła1 łyżka
octu jabłkowegoMąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony na
puder cukier trzcinowy i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno być twarde jak na
makaron. Jeśli będzie za luźne (wszystko zależne od wielkości
jajek) dosypujemy
mąkę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm i wykrawamy paski , przecinając środek przez, który przekładamy jeden koniec
faworka. Smażymy na patelni lub w garnku w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik. Posypujemy
cukrem pudrem.

