Wykonanie
Zwykle gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie obiadu ratuję się pieczonym
kurczakiem - można go przygotować na wiele sposobów, a
potem piecze się już całkowicie sam ;-) Ten pieczony z
cytryną w środku jest delikatny, a
pietruszka i
koperek świetnie komponują się z
cytrusowym smakiem :-) I pasuje do niego dosłownie wszystko :-)SKŁADNIKI1
kurczak (ok. 1,6 kg)1
cytryna1/2 pęczka zielonej
pietruszki1/2 pęczka
koperkususzony
majeranek i
rozmarynsól,
pieprzKurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy (w środku i na zewnątrz)
solą,
pieprzem,
majerankiem i
rozmarynem.
Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i nakłuwamy końcem noża w kilku miejscach, ale tak żeby się nie rozpadła, a następnie wkładamy ją w środek
kurczaka.
Pietruszkę i
koperek dzielimy na dwie części - jedną z nich wpychamy od góry
kurczaka, a drugą od dołu, zasłaniając
cytrynę. Umieszczamy w rękawie lub worku do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny (termoobieg).