Wykonanie

Zimno, co? Nie wierzyłam, że aż tak się ochłodzi :-( dobrze chociaż, że nie pada... Ale skoro na dworze zimno, tzn. że można się zaszyć w kuchni i piec, gotować, czarować... ;-) I zawsze najtrudniejszy wybór to na co się tu zdecydować skoro pomysł
goni pomysł :-) Macie tak czasem? To żeby ułatwić Wam zadanie podpowiadam takie rozwiązanie - piękny kolor, fantastyczny smak, idealne gdy za oknem chłodek :-)SKŁADNIKI3 plastry
karkówki (ok. 1,5 cm grubości każdy)150 ml świeżo zaparzonej mocnej
herbaty3
listki laurowe3
ziela angielskie3 ziarna
kardamonusól,
pieprz
Mięso myjemy, osuszmy i każdy plaster dzielimy na połowę (tak żeby powstało 6 mniejszych). Każdy kawałek lekko rozbijamy, posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni - gdy tylko
mięso się "zetnie" przekładamy na drugą stronę, gdy
mięso zbieleje wlewamy
herbatę. Dodajemy listki, ziele,
kardamon, przykręcamy palnik, przykrywamy i dusimy do miękkości
mięsa co jakiś czas przekładając je z jednej strony na drugą. W czasie duszenia
herbata odparuje, ale nie dolewajcie
wody, taka ilość, którą dodaliście wcześniej w zupełności wystarczy.