Wykonanie

Zakupiłam sobie wczoraj fantastyczny krzaczek
tymianku :-) co roku kupuję sobie jakieś
zioła z nadzieją, że stworzę sobie na balkonie ogródek
ziołowy, a
potem oczywiście i tak nic z tego nie wychodzi ;-) ale ale ponieważ w tym roku kilka zamierzeń udało mi się już zrealizować, to może i to zakończy się sukcesem...
Póki co podskubałam kilka gałązek do
schabu - wyszedł rewelacyjnie - kruchy, delikatny, aromatyczny... Z braku innych możliwości większość grillowanych
mięs robię na grillu elektrycznym, ale z powodzeniem możecie je przenieść na ruszt tradycyjnego grilla - w końcu dni coraz cieplejsze, coraz bardziej sprzyjające grillowym piknikom :-) Zamiast
ryżu -
bułki, warzywa z grilla...

SKŁADNIKI6 plastrów
schabukilka gałązek świeżego
tymiankusól,
pieprz,
ocet balsamicznyDodatkowo:1 szklanka
ryżu2 szklanki
wody1 łyżka
masła1/4 łyżeczki
szafranusóldowolne warzywaPlastry
schabu rozbijamy na cieńsze, oprószamy
solą i
pieprzem, spryskujemy
octem balsamicznym i odstawiamy na ok. 30 minut.
Tymianek płuczemy, wycieramy i układamy na
mięsie.

Grillujemy 5 minut na najwyższej mocy grilla elektrycznego, a następnie zmniejszamy moc o połowę i grillujemy jeszcze 7 minut. Na tradycyjnym grillu trwa to trochę dłużej i pamiętajcie, by przekręcać
mięso - raz na jedną stronę, raz na drugą. Możecie też lekko obwiązać plastry żeby
tymianek nie spadł.
Wodę zagotowujemy z
solą,
szafranem i
masłem. Wsypujemy
ryż i gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż
ryż wchłonie
wodę. Następnie wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 5 - 10 minut.

Warzywa na parze dobieramy według uznania - u mnie
brokuł (gotowany 10 minut w temperaturze 60 stopni).