Wykonanie
Gdyby ktoś mnie kiedyś zapytał o smaki dzieciństwa, to na mojej liście zaraz obok gumy Kaczora Donalda i
ryżu dmuchanego, na pewno znalazłyby się
wafle z
czekoladą ;-) Profesjonalnie mówiąc: pischinger ;-) Moja mama robiła takie pyszne, wilgotne miękkie
wafle. Ja szukałam przepisu na chrupiące i koniecznie na bazie
mleka w proszku. Udało się znaleźć przepis na stronie kotlet.tv . Dokładnie o to mi chodziło!
Wafle są przepyszne a co gorsza, jak już się zacznie konsumpcję - ciężko przestać ;-)Składniki:250g
margarynyniepełna szklanka
cukru3-4 łyżki
kakaopół szklanki
mleka w proszkuopakowanie
wafli (polecam z biedronki)Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondlu, wsypać
cukier i mieszać łyżką "na małym ogniu" aż do rozpuszczenia
cukru i zgęstnienia masy (uważać by nie zagotować). Wsypać
kakao, a następnie
mleko w proszku. Mieszać dalej rozbijając grudki
mleka aż do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji masy.
Wafle przekładać lekko ciepłą masą, dociskając każde pięterko, następnie zawinąć w sreberko i włożyć do lodówki na ok 2h. Dobrze jest przycisnąć czymś ciężkim (u mnie deska do krojenia i dwa kartony
mleka ;-) Po upływie tego czasu pokroić
wafle i wcinać!
Smacznego! :-)