Wykonanie
Z
dynią hokkaido miałam do czynienia pierwszy raz. Po moich kulinarnych doświadczeniach z nią,
powiem Wam, że na pewno jeszcze u mnie zagości. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to kolor jej miąższu - intensywny
pomarańczowy. Później smak - słodki, kremowy. A co najważniejsze możemy bez obawy jeść jej skórkę!Pomysł na przepis podsunęła mi mama - zresztą jak samą
dynię. Podobnych przepisów w internecie jest mnóstwo, różnią się tylko kompozycją
ziół. Ja postawiłam na
tymianek i wyszło przepysznie!

Składniki50 ml
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkugarść świeżego
tymianku (opcjonalnie można zastąpić suszonym)1 łyżeczka
czarnuszkipieprzWykonanie
Oliwę wlewamy do miski. Dodajemy do niej posiekany
tymianek,
czarnuszkę oraz wyciśnięty
czosnek, Całość mieszamy.
Dynię myjemy dokładnie, kroimy na pół i dokładnie wydrążamy środek. Następnie kroimy
dynię w paski o szerokości około 1-1,5 cm.
Dynię pieprzymy (można też posolić). Tak pokrojoną
dynię wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy z
oliwą i
przyprawami. Odstawiamy
dynię na 15 minut, aby przeszła smakiem
ziół. Następnie przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Nasza
dynia gotowa! Świetnie smakuje samodzielnie, ale także jako dodatek do
mięs i ryb.







