ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia hokkaido z oliwą i ziołami

Pieczona dynia hokkaido z oliwą i ziołami

nazwa

Wykonanie

Z dynią hokkaido miałam do czynienia pierwszy raz. Po moich kulinarnych doświadczeniach z nią, powiem Wam, że na pewno jeszcze u mnie zagości. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to kolor jej miąższu - intensywny pomarańczowy. Później smak - słodki, kremowy. A co najważniejsze możemy bez obawy jeść jej skórkę!
Pomysł na przepis podsunęła mi mama - zresztą jak samą dynię. Podobnych przepisów w internecie jest mnóstwo, różnią się tylko kompozycją ziół. Ja postawiłam na tymianek i wyszło przepysznie!
Składniki
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
garść świeżego tymianku (opcjonalnie można zastąpić suszonym)
1 łyżeczka czarnuszki
pieprz
Wykonanie
Oliwę wlewamy do miski. Dodajemy do niej posiekany tymianek, czarnuszkę oraz wyciśnięty czosnek, Całość mieszamy. Dynię myjemy dokładnie, kroimy na pół i dokładnie wydrążamy środek. Następnie kroimy dynię w paski o szerokości około 1-1,5 cm. Dynię pieprzymy (można też posolić). Tak pokrojoną dynię wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy z oliwą i przyprawami. Odstawiamy dynię na 15 minut, aby przeszła smakiem ziół. Następnie przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Nasza dynia gotowa! Świetnie smakuje samodzielnie, ale także jako dodatek do mięs i ryb.
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2014/10/pieczona-dynia-hokkaido-z-oliwa-i-zioami.html