ßßß
Składnikiopakowanie ciasta francuskiego (ok. 150 g),pęczek zielonych szparagów - 12 sztuk,10 dag szynki w plastrach najlepiej mocno wędzona,10 dag sera mozzarella (oczywiście można użyć dowolnego sera),świeża bazylia,pieprz,jajko.WykonanieSzparagi obieramy ze skórki (najlepiej sprawdza się obieraczka do jarzyn) i odcinamy twarde końcówki (te na dole). Następnie bierzemy szynkę i owijamy nią szparagi. Ser mozzarella kroimy w słupki. Ostrożnie rozkładamy ciasto francuskie i tniemy je na paski o szerokości około 2 cm. Następnie bierzemy jeden taki pasek i układamy na nim mozzarellę oraz listki bazylii, pieprzymy. Bierzemy szparaga, kładziemy na pasku ciasta i obtaczamy go w cieście. Szparagi układamy na blaszce, na której wcześniej umieściliśmy papier do pieczenia. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Takie szparagi idealnie smakują na ciepło, ale i na zimno nie są złe. POLECAM!








