ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski ETAP II i III

Piernik staropolski ETAP II i III

nazwa

Wykonanie

1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)
150 g suszonych śliwek
starta skórka z 1/2 pomarańczy
1/3 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie 1 łyżka miodu
Wszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).
WARSTWA ORZECHOWA:
450 g mielonych orzechów włoskich
300g masła/margaryny
350g cukru
5 łyżek kremówki
2 łyżki spirytusu
Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz. Całość zwijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka dni.
ETAP III - POLEWA
100g czekolady deserowej
100g śmietanki 30%
1 łyżka miękkiego masła
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przestudzoną polewę rozprowadzamy dokładnie z każdej strony.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/12/piernik-staropolski-etap-ii-i-iii.html