Wykonanie
1 słoiczek
powideł śliwkowych (410g)150 g suszonych
śliwekstarta skórka z 1/2
pomarańczy1/3 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie 1 łyżka
mioduWszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).WARSTWA ORZECHOWA:450 g mielonych
orzechów włoskich300g masła/margaryny350g
cukru5 łyżek kremówki2 łyżki
spirytusuRozpuścić
masło z
cukrem i
śmietanka, dodać zmielone
orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki
spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę
orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę
orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby
mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz. Całość zwijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka dni.

ETAP III - POLEWA100g
czekolady deserowej100g
śmietanki 30%1 łyżka miękkiego
masłaŚmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników, dodajemy miękkie
masło i mieszamy. Przestudzoną polewę rozprowadzamy dokładnie z każdej strony.

Smacznego ! :)