Wykonanie
Miałam na zbyciu jednego
banana i w
sumie nie chciało mi się go jeść tak normalnie, więc postanowiłam coś z niego zrobić. Najpierw myślałam o pancakes, później o jakimś
twarożku z
bananem, no i ostatecznie padło na baaaaaardzo zdrowe
ciasteczka ;) Nie mają one praktycznie tłuszczu oraz
cukru, także wszystko co jest zbędne odrzuciłam ;)Składniki:1
banan1-2 szkl.
płatków owsianych3 łyżki
oleju rzepakowego4-5 łyżek
mioduziarka
słonecznikaorzechy włoskieżurawina,
rodzynki oraz inne dodatki które chcemy dodaćPrzygotowanie:
Banana rozduszamy dokładnie widelcem.Dosypujemy
płatki owsiane,
olej rzepkowy (jeśli nie mamy możemy dodać
oliwy lub po prostu to pominąć),
miód (próbujemy, czy
ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane
orzechy oraz
żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy
ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi akurat skończył się papier i użyłam silikonowej formy do muffinek.Pieczemy w 180st C przez ok 15-20 min, musimy sprawdzać czy nie są już gotowe, jak brzegi są brązowe to możemy wyciągać ;)
Smacznego ! ;)