ßßß Cookit - przepis na Muffinki z budyniem i czekoladą

Muffinki z budyniem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

To jest dopiero raj na ziemi ! Jeszcze ciepłe jak dla mnie są bajeczne, po ugryzieniu czujemy delikatny budyń i słodką czekoladkę. I jak tu dbać o linię? No jak? :) Ostatnio przestawiłam się na fazę "MUFFINKI" i wyszukuję coraz to inne przepisy, ten akurat okazał się bardzo fajny, aczkolwiek zrobiłam błąd bo dałam za mało budyniu, ale to tylko przez obawę, że wypłynie mi ze środka tak, jak przy tych z ptasim mleczkiem, ale jak widać wszystko zostało na swoim miejscu :)
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
150 g masła lub margaryny
160 g cukru
170 ml mleka
2 jajka
Dodatkowo :
400 ml. mleka
budyń czekoladowy lub śmietankowy
czekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę)
Przygotowanie:
Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.
Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.
W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło roztopione z cukrem. Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).
Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.
Piec 30 min w 180 st. C.
* Przepis znaleziony w internecie
Smacznego :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/10/muffinki-z-budyniem-i-czekolada.html