Wykonanie
To jest dopiero raj na ziemi ! Jeszcze ciepłe jak dla mnie są bajeczne, po ugryzieniu czujemy delikatny
budyń i słodką
czekoladkę. I jak tu dbać o linię? No jak? :) Ostatnio przestawiłam się na fazę "MUFFINKI" i wyszukuję coraz to inne przepisy, ten akurat okazał się bardzo fajny, aczkolwiek zrobiłam błąd bo dałam za mało budyniu, ale to tylko przez obawę, że wypłynie mi ze środka tak, jak przy tych z ptasim mleczkiem, ale jak widać wszystko zostało na swoim miejscu :)Składniki:300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soli150 g
masła lub
margaryny160 g
cukru170 ml
mleka2
jajkaDodatkowo :400 ml.
mlekabudyń czekoladowy lub
śmietankowyczekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy
budyń, jak
czekoladowy to dajemy
białą czekoladę)Przygotowanie:Ugotować
budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml
mleka - ale bez
cukru .Ostudzić.
Masło stopić, dodać
cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Jajka z
mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodać do niej
jajka z
mlekiem oraz
masło roztopione z
cukrem. Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy
budyń i kostkę
czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby
czekolada była zakryta.Piec 30 min w 180 st. C.
* Przepis znaleziony w internecieSmacznego :)