ßßß Cookit - przepis na "Przecier pomidorowy"

"Przecier pomidorowy"

nazwa

Wykonanie

Przecier pomidorowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 września 2014 r. Przecier pomidorowy jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany w 100% z pomidorów . Przygotowałam go z dobrze dojrzałych gruntowych pomidorów . Świeże owoce pogotowałam, przetarłam przez sito, zagęściłam, rozlałam do wyparzonych słoiczków i spasteryzowałam. Użyłam 4 kg pomidorów ale tak naprawdę każda ilość jest dobra. Podczas gotowania, kuchnia otuliła
się pysznym, aromatycznym zapachem i to już dla niego warto było podjąć się tego dzieła. Myślę, że w środku zimy cudownie będzie mieć do dyspozycji pomidory o głębokim smaku i zapachu lata, a nasza ulubiona pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Takie lato w słoiku na pewno przyda się do wielu potraw - sosu pomidorowego do spaghetti, ryby, pulpecików, pizzy, czy nawet do picia. Przecier pomidorowy jest dla mnie jednym z najważniejszych tegorocznych przetworów, niewątpliwie warto go mieć w spiżarni. W razie nagłej potrzeby można w krótkim czasie przygotować coś pysznego - zapraszam i życzę smacznego :-)Przecier pomidorowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 września . Domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów! Nie miałam pojęcia, że wekowanie sezonowych warzyw i owoców daje tyle satysfakcji, możemy się cieszyć dobrociami zamkniętymi w słoiczkach. Wrzesień, to najlepszy czas na przetwory z pomidorów, to właśnie teraz są one najsmaczniejsze, dlatego trzeba uchwycić ich smak, aby nie tęsknić za nimi zimową porą. Przecier jest wyjątkowy i zapewniam, że na sklepowych półkach takiego nie znajdziecie. Polecam :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 15 min Czas odparowania: 20 min Łączny czas: 1 godz. i 5 min
Liczba porcji: 4 słoiki - 0 , 75 l
Rozmiar porcji: 1 słoik 0 , 75 l
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd
:)
pomidory (najlepsze będą o dużej zawartości miąższu i niewielkiej ilości pestek): 4 kg
sól morska : 1 łyżka
cukier : 2 łyżki
Przygotowanie:
pomidory wkładam do wrzątku na kilkanaście sekund
zdejmuję skórki, kroję na ćwiartki, usuwam szypułki i gniazda nasienne z komór
pozostały miąższ wkładam do garnka z grubym dnem, przykrywam pokrywą i gotuję przez 15 minut, na większym ogniu, w międzyczasie 2 razy mieszam
rozgotowane pomidory miksuję, a następnie przecieram przez sito do drugiego garnka i doprowadzam do zagotowania
dodaję sól i cukier
odparowuję na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 20 minut)
gorący przecier rozlewam do wyparzonych w piekarniku słoików* i dobrze zakręcam rękawicą
słoiki pasteryzuję w piekarniku**
Smacznego :-)
*czyste słoiki i zakrętki przed rozlaniem przecieru pasteryzuję - wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam około 40 minut **słoiki wypełnione przecierem wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 15 minut, otwieram piekarnik i studzę przy otwartym piekarniku
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/09/przecier-pomidorowy.html