Wykonanie
Przecier pomidorowy
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 8 września 2014 r.
Przecier pomidorowy jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany w 100% z
pomidorów . Przygotowałam go z dobrze dojrzałych gruntowych
pomidorów . Świeże
owoce pogotowałam, przetarłam przez sito, zagęściłam, rozlałam do wyparzonych słoiczków i spasteryzowałam. Użyłam 4 kg
pomidorów ale tak naprawdę każda ilość jest dobra. Podczas gotowania, kuchnia otuliłasię pysznym, aromatycznym zapachem i to już dla niego warto było podjąć się tego dzieła. Myślę, że w środku zimy cudownie będzie
mieć do dyspozycji
pomidory o głębokim smaku i zapachu lata, a nasza ulubiona pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Takie lato w słoiku na pewno przyda się do wielu potraw -
sosu pomidorowego do spaghetti,
ryby, pulpecików, pizzy, czy nawet do picia.
Przecier pomidorowy jest dla mnie jednym z najważniejszych tegorocznych
przetworów, niewątpliwie warto go
mieć w spiżarni. W razie nagłej potrzeby można w krótkim czasie przygotować coś pysznego - zapraszam i życzę smacznego :-)
Przecier pomidorowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 8 września . Domowy
przecier pomidorowy ze świeżych
pomidorów! Nie miałam pojęcia, że wekowanie sezonowych
warzyw i owoców daje tyle satysfakcji, możemy się cieszyć dobrociami zamkniętymi w słoiczkach. Wrzesień, to najlepszy czas na
przetwory z
pomidorów, to właśnie teraz są one najsmaczniejsze, dlatego trzeba uchwycić ich smak, aby nie tęsknić za nimi zimową
porą. Przecier jest wyjątkowy i zapewniam, że na sklepowych półkach takiego nie znajdziecie. Polecam :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 15 min Czas odparowania: 20 min Łączny czas: 1 godz. i 5 minLiczba porcji: 4 słoiki - 0 , 75 lRozmiar porcji: 1 słoik 0 , 75 lSkładniki:Przepis zaadaptowany stąd:)
pomidory (najlepsze będą o dużej zawartości miąższu i niewielkiej ilości pestek): 4 kg
sól morska : 1 łyżka
cukier : 2 łyżkiPrzygotowanie:
pomidory wkładam do wrzątku na kilkanaście sekundzdejmuję skórki, kroję na ćwiartki, usuwam szypułki i gniazda nasienne z komórpozostały miąższ wkładam do garnka z grubym dnem, przykrywam pokrywą i gotuję przez 15 minut, na większym ogniu, w międzyczasie 2
razy mieszamrozgotowane
pomidory miksuję, a następnie przecieram przez sito do drugiego garnka i doprowadzam do zagotowaniadodaję
sól i
cukierodparowuję na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 20 minut)gorący przecier rozlewam do wyparzonych w piekarniku słoików* i dobrze zakręcam rękawicąsłoiki pasteryzuję w piekarniku**


Smacznego :-)*czyste słoiki i zakrętki przed rozlaniem przecieru pasteryzuję - wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam około 40 minut **słoiki wypełnione przecierem wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 15 minut, otwieram piekarnik i studzę przy otwartym piekarniku