ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 października 2013 r. Snickers - baton składający się z orzeszków ziemnych, karmelu i nugatu polanych mleczną czekoladą, która doskonale poprawia humor. Swoje psychostymulacyjne działanie zawdzięcza fenyloetyloaminie i teobrominie. Obie te substancje zwiększają poziom dopaminy, która z kolei powoduje zwyżkę nastroju i zwiększenie zdolności koncentracji. Został wymyślony przez Franklina Clarencea Marsa w 1930 roku. Zauważmy, że batonik jest już sędziwym staruszkiem mającym 83 lata.Jednak wiek nie ma tu nic do rzeczy, uwielbiam te batony, jeśli i dla Was są faworytami, to tarta ze Snickersami będzie spełnieniem wszelkich fantazji kulinarnych. Jest to słodycz bez pieczenia z serkiem waniliowym i gotowymi batonikami. Składa się z trzech warstw. Na spodzie ułożyłam zmiksowane ciasteczka Hit z nadzieniem czekoladowym, posmarowałam kremem waniliowo-karmelowym z dodatkiem rozdrobionych Snickersów, całość zwieńczyłam bitą śmietaną, udekorowałam pozostałym karmelem i pokrojonym batonikiem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki i aromaty się połączą i wymieszają, tworząc piękną harmonię:-)Inspiracją do wykonania tego ciasta był przepis z "Moich Wypieków", który zmodyfikowałam oraz miłość do Snickersów. Tarta ze Snickersami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 października . Uzależniająca tarta ze Snickersami! To ciasto jest "niebezpiecznie" dobre, jeśli nie masz samokontroli w jedzeniu nawet nie próbuj:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 40 min Łączny czas: 40 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w porcji: dużoSkładniki:Spód:Ciastka Hit z czekoladowym nadzieniem : 300 ggorzka czekolada : 50 gmasło (najlepiej Lurpak) w temperaturze pokojowej : 50 gKrem:serek waniliowy : 250 gdulce de leche : 1 puszka (ok. 400 g)biała czekolada : 70 gSnickersy : 3 (każdy po 60 g)śmietanka kremówka 36% : 300 gPrzygotowanie:Wszystkie składniki na spód wkładam do malaksera i miksuję na mokry piasek.Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję masłem i wsypuję do niej ciasteczkową masę, wciskam w dno i boki formy.Schładzam do momentu przygotowania nadzienia.Białą czekoladę rozpuszczam w "bain marie". Łamię ją na kawałki i umieszczam w metalowej misce. W garnku gotuję wodę, nad garnkiem umieszczam miskę. Czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę.Serek waniliowy wkładam do misy miksera i miksuję z połową dulce de leche (200 g), do gładkości.Dodaję roztopioną czekoladę i miksuję do połączenia.Dwa batoniki Snickers siekam na 3 mm kawałki dodaję do masy i mieszam.Gotową masę wykładam na schłodzony spód.Wstawiam do lodówki wyrównuję.Śmietankę ubijam na sztywno i nakładam na masę waniliowo-karmelową.Pozostałą część kremu kajmakowego wyciskam fantazyjnie na wierzch tarty (wyciskałam z woreczka z odciętym rogiem).Ostatniego Snickersa drobno kroję i prószę nim słodycz.Schładzam.Ciasto przechowuję w lodówce.



Enjoy your meal!