ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 25 lutego 2013 r.Kiedy na dworze jest zimno i nieprzyjemnie, pokusa by zostać w ciepłym domu jest zbyt silna, by się jej oprzeć.Wtedy bardzo proste, samodzielnie upieczone rogaliki sprawiają ogromną radość.To idealne zajęcie na mroźne dni rozgrzewa duszę i ciało.Drożdżowe wygibasy przywołują wspomnienia z dzieciństwa :-)Mama piekła owe cacuszka przeważnie w sobotę przed południem, tak by po obiedzie przy kawie móc siędelektować pysznościami.
My z rodzeństwem zawsze pomagaliśmy, a potem pałaszowaliśmy bez opamiętania.Moje półksiężyce wypełniłam pyszną domową konfiturą, dzięki temu są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć, jednak z tym chyba będzie problem, bo w mgnieniu oka znikają z talerza :-)Rogaliki drożdżowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 lutego .Pyszne rogaliki drożdżowe!!!Rogaliki na cieście drożdżowym są przepyszne, same rozpływają się w ustach.Stanowią słodki dodatek do kawy, dodają energii i przywołują najpiękniejsze wspomnienia dziecięcych lat :)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 30 minŁączny czas: 1 godz.Liczba porcji: 32 rogalikiRozmiar porcji: 1 rogalLiczba kilokalorii w 100 g: 286Węglowodany w 100 g: 46 gTłuszcz w 100 g: 8 gBiałko w 100 g: 6 gSkładniki:mąka : 1/2 kgkwaśna śmietana : 200 mlmargaryna : 1 kostkajajko wiejskie od gospodyni : 1drożdże : 10 dagcukier waniliowy : 2 łyżeczkisól morska : szczyptaPrzygotowanie:
Wszystkie składniki siekam nożem i zagniatam.Dzielę na 4 części, każdą z nich rozwałkowuję i dzielę na 8 trójkątów.Z każdego z nich formuję rogalik, nadziewam go konfiturą.Piekę w temperaturze 220 stopni C ok. 30 minut.Dekoruję przygotowaną polewą lukrową :-)
Rogaliki znikały z talerza z szybkością zbliżoną do "prędkości światła" :-)Bardzo polecam, były pyszne !!!