Wykonanie
Karczochy znane były już w starożytności, używano ich do
lecznia dolegliwości związanych z wątrobą :)Ich działanie opisywał Piliniusz, który nazywał to warzywo "pokarmem dla bogaczy", gdyż pomagały na dolegliwości związane z nadmiernym spożyciem
alkoholu i tłustych dań:):):)Tak więc widzimy, że warzywa te mają zbawienny wpływ na zdrowie: oczyszczają organizm z toksyn, opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów:-)Zajadajmy się więc
karczochami, bo są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne.Do celów kulinarnych wykorzystujemy
karczochy w fazie niedojrzałych pąków, rozwarte ciemne pędy kwiatowe mogą już pełnić tylko rolę ozdobną.Ich delikatnym smakiem naprawdę można się zachwycić, a jego naturalne właściwości lecznicze powinny pomóc wpłynąć na naszą decyzję o trwałym włączeniu ich do diety.Do mojego dania
będę potrzebowała :3 małe
karczochy1 małą
cebulkę6 jaj - wiejskich od gospodyni2 łyżki
masła - najlepiej Lurpak2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia3-4 łyżki tartego
parmezanusól morskaświeżo zmielony
pieprzPrzyrządzenie :
Karczochy tradycyjnie czyszczę, przecinam nożem na 1/5 wysokości, obcinam i usuwam spiczaste czubki liści - to wydaje się trudne ale
daje się ogarnąć.Następnie wstawiam do garnka z osoloną
wodą, aby nie ciemniały i gotuję około 20 minut:)Zdejmuję z ognia i kroję na cząstki.Smażę na
oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję
karczochy, podsmażam.
Jaja roztrzepuję z
parmezanem,
solą i
pieprzem.Do
jajek dodaję lekko przestudzone
karczochy z
cebulą.Na patelni rozgrzewam
masło z
oliwą.Wlewam do niej
jaja z
karczochami.Smażę na wolnym ogniu, lekko podważając brzegi, by surowe
jajka spływały pod spód.Kiedy fritata jest prawie ścięta, a tylko wierzch pozostaje płynny, patelnię wstawiam do nagrzanego piekarnika.Zapiekam kilka minut, aż się zetnie.Wyjmuję z piekarnika, przykrywam talerzem i odstawiam - dzięki tej czynności łatwo odejdzie od
spodu patelni.Przekładam na elegancki talerz.Fritatę podaję na ciepło udekorowaną świeżą
zieleniną.Możesz zaserwować ją również na zimno.Łasuchy są już gotowe do pałaszowania:)Serdeczności :-)