Wykonanie
Jedna z lepszych wersji owsianki jakie
jadłam. Trochę bardziej pracochłonna, no chyba, że macie gdzieś w zapasie puree
dyniowe : )Kojarzy mi się z jesienią. Ma wyczuwalny smak i zapach
cynamonu i piękny żółty kolor. Podałam ją z odrobiną
gorzkiej czekolady, która idealnie podkreśliła smak !A tak na marginesie, piękną mamy jesień prawda ? Nie pamiętam kiedy ostatni raz w listopadzie było 15 stopni. Aż chce się żyć : )o.Składniki na jedną porcję:1 szkl.
wody0,5 szkl.
mleka ( u mnie 0,5%)5 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych1 łycha puree z dyni*dowolne słodzidło ( u mnie 3 tabletki słodziku)1/3 łyżeczki
cynamonu2 kostki
gorzkiej czekolady + ew.
pestki dyni do przybrania
Wodę i
mleko wlewamy do rondelka. Czekamy do zagotowania, dodajemy
płatki owsiane,
cynamon i słodzik. Mieszamy i zostawiamy na 2 min na małym gazie. Po tym czasie dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 5 min do odpowiedniej gęstości. Jeżeli owsianka jest za rzadka dodaję zazwyczaj płaską łyżkę
kaszy mannej : )).Gotową owsiankę wlewamy do miseczki, posypujemy jeszcze szczyptą
cynamonu, posiekaną
czekoladą i
pestkami dyni. Smacznego !