Wykonanie

Wydaje mi się, że kokosanki to jedne z najprostszych
ciasteczek, o ile nie najprostsze. Zrobienie ich jest dziecinnie łatwe i bardo szybkie, ale za to efekt zniewala. Te małe
ciasteczka to coś dla fanów
kokosa. Są bardzo aromatyczne, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Moim zdaniem najlepsze z
kawą lub zimnym
mlekiem. Zapraszam!o.Składniki na około 16 szt. :2 małe
jajka + jedno
białko250g
wiórków kokosowych130g
cukru75g
masła2 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka,
białko i
cukier miksujemy na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy
mąkę z wiórkami i
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą i w rękach formujemy małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Kokosanki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10-15 min. Smacznego !