Wykonanie

Jako, że idą święta, a
drożdżowe ciasto jest dobre na każdą okazję to postanowiłam je upiec. Niestety teraz nie ma zbyt dużo świeżych
owoców dlatego postawiłam na
brzoskwinie z puszki. Muszę przyznać, że się sprawdziły, ale nadal czekam na wiosnę (która zdaje się nie nadchodzić : )) i na pyszne, soczyste
owoce NIE z puszki : ).Jeżeli
mowa o samym cieście, to jest naprawdę przepyszne. Rośnie bardzo duże i wygląda imponująco. Przypomina mi czasy dzieciństwa kiedy moja "ciocia'' przygotowywała je dla nas w lato, a my jedliśmy je popijając
mlekiem : ).Zapraszam !o.Składniki na ciasto :450-500g
mąki (w zależności czy ciasto będzie nam się bardzo kleiło i nie chciało odejść od ręki, dodajemy więcej
mąki )70g
mąki160g
cukru (okolo 3/4 szkl.)1
cukier wanilinowy1/2 szkl.
mleka3
jajka1/2 kostki
masłapołowa puszki
brzoskwiń
Drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy po łyżce
mąki i
cukru i zalewamy ciepłym (nie gorącym!)
mlekiem. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
drożdży, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Mąkę zagniatamy z
cukrami,
masłem i
jajkami na gładką masę. Gdy zaczyn już będzie gotowy dodajemy go do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, opcjonalnie podsypujemy
mąką i wyrabiamy. Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak jak wcześniej przykrywając ściereczką.Ciasto powinno conajmniej podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie przekładamy ciasto do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w kawałki
brzoskwinie i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-60 min w 180 stopniach.

Składniki na kruszonkę:100g
mąki50g
cukru pudru60g
masłaSkładniki łączymy razem rękoma i rozdrabniamy palcami na kawałki wielkości
grochu.