Wykonanie
Spacer do lasu zaowocował kilkoma garściami
malin. Zbieranie było okupione krwią i cierpieniem, ale było warto. ;D
Maliny są bogatym źródłem witaminy C, B3, kwasu foliowego, cynku, potasu oraz manganu. Zawierają także dużo błonnika pokarmowego. Mają działanie rozkurczowe i zawierają substancje podobne do aspiryny, które obniżają gorączkę.Składniki: (na ok 4 porcje) na
sos malinowy:250 g
malin200 g
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
cukru na omlet:2
jajka100 g
mąki pełnoziarnistej25 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
cukru200 ml
mlekaszczypta
soli1. 200 g
malin miksujemy z
mlekiem,
cukrem waniliowym i
cukrem białym.2. Oddzielamy
białka od
żołtek.
Białka ubijamy z
solą.
Żółtka ucieramy z
cukrem waniliowym i
białym cukrem.3. Przesianą
mąkę, razem z
proszkiem do pieczenia dodajemy na przemian z
mlekiem do masy z
żółtkiem.4. Delikatnie mieszając dodajemy ubite
białko.5. Smażymy omlet na nagrzanej patelni wysmarowanej
masłem. Gdy omlet się zetnie z jednej strony, dzielimy omlet na mniejsze części i smażymy.6. Rozkładamy ciasto na talerze, polewamy
sosem malinowym i ozdabiamy świeżymi
malinami. Posypujemy
cukrem pudrem.


Pomysł na omlet z " To jest pyszne".Smacznego! :)