ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée z konfiturą malinową

Crème brûlée z konfiturą malinową

nazwa

Wykonanie

Klasyczny deser. Najlepiej smakuje ze świeżymi malinami, ale poza sezonem można użyć konfitury malinowej.
Czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. na zapiekanie
Ilość porcji: 6
Składniki:
5 żółtek
90 g. cukru
125 ml mleka
375 g. śmietany 36%
laska wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżeczki cukru do posypania
szklanka malin lub 6 łyżek konfitury malinowej
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Mleko, śmietankę i cukier waniliowy wlać do garnka i zagotować na niewielkim ogniu.
W mikserze utrzeć żółtka z cukrem.
Poczekać aż masa śmietanowa lekko ostygnie (ok. 5 min).
POWOLI wlewać masę śmietanową do żółtek, cały czas mieszając.
Wlać masę do małych, płaskich naczynek. Ustawić je w dużej formie np. takiej na dużą szarlotkę.
Do dużej formy z foremkami wlać wodę i wstawić do piekarnika na ok. 1,45 godz.
Wyjąć jak masa się zetnie i nie będzie płynna. Posypać cukrem.
Wstawić z powrotem do pieca na ok. 15 min., aby cukier się skarmelizował.
Na wierzchu ułożyć kilka malin lub łyżkę konfitury malinowej.
Można jeść na ciepło ale najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2012/11/creme-brulee-z-konfitura-malinowa.html