ßßß Cookit - przepis na Gofry z Liège (Gaufres de Liège)

Gofry z Liège (Gaufres de Liège)

nazwa

Wykonanie

750 g mąki
270 ml ciepłego mleka
70 g świeżych drożdży lub półtorej paczuszki suszonych
3 jajka i 2 żółtka
15 g soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g miękkiego masła lub margaryny
półtora szklanki cukru (najlepiej grubego)
Drożdże rozrób z kilkoma łyżkami mleka.
Mąkę wymieszaj z jajkami i żółtkami, resztą mleka, solą, i cukrem waniliowym.
Dodaj drożdże, wyrób ciasto i odstaw na dobre pół godziny do wyrośnięcia.
Na samym końcu dodaj cukier i tłuszcz.
Odstaw ciasto na 15 min.
Nakładaj na gofrownicę po półtora łyżki ciasta na jednego gofra.
Kolor ciemnobrązowy, jak na zdjęciu, jest poprawny, bierze się ze skarmelizowanego cukru.
Źródło:http://kaflowakuchnia.blogspot.com/2013/01/gofry-z-liege-gaufres-de-liege.html