ßßß
(na św. Jana Apostoła i Ewangelisty - 27 XII)Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj.Jajecznica ze śmietaną słodką(na św. Młodzianków - 28 XII)Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebąJajecznica prosta(na 29 XII, bo to dzień zwykły, choć w oktawie Bożego Narodzenia)Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajaćPrzepisy pochodzą z Compendium Ferculorum, najstarszej polskiej książki kucharskiej.