ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z ziemniaczkami

Gulasz wieprzowy z ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

1. Produkty:
wieprzowina 180 g - 34 g białka, 11 g tłuszczów, 239 kcal
ziemniaki 350 g - 7 g białka, 67 g węglowodanów, 294 kcal
ogórek konserwowy
mąka
cebula
czosnek
przyprawy - wegeta, sól, pieprz, papryka słodka
woda
pietruszka
sos sojowy jasny
2. Czas przygotowania:
godzina
3. Sposób przyrządzenia
Wieprzowinę kroimy na kawałeczki (w poprzek włókien) po czym polewamy ją sosem sojowym i odstawiamy na godzinę do lodówki w celu jest skruszenia. Po godzinie dodajemy ją na rozgrzaną patelnię, smażymy do uzyskania złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy, przyprawiamy pieprzem, solą, wegetą, posypujemy mąką, dolewamy wodę (na oko) i mieszamy. Kiedy rozmieszamy mąkę (unikamy gród) zmniejszamy ogień i dusimy wieprzowinę około godzinę. Po godzinie smakujemy, ewentualnie doprawiamy, dodajemy paprykę słodką i gotowe.
4. Ocena smaku
10/10
5. Walory
Białko, węglowodany, tłuszcze. Idealne proporcje i smak.
6. Uwagi
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 41 g
węglowodany: 67 g
tłuszcze: 11 g
kcal: 533
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):
204 g białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Źródło:http://jemdobrze.blogspot.com/2012/10/gulasz-wieprzowy-z-ziemniaczkami.html