Wykonanie
Dzisiaj przepis, który znajdował się w książce kucharskiej babci mojego
męża, które robiłam na zeszłotygodniowe święto marcińskie.Dopiero teraz znalazłam czas, by go zamieścić, jednakże nie są to typowe
rogale marcińskie, a ich wykonanie nie jest pracochłonne, więc nie trzeba czekać roku, by je zrobić u siebie :)Ciasto jest pyszne i długo pozostaje świeże. Gorąco polecam wszystkim amatorom słodkości :)


Składniki:250 g
margaryny1/2 kg
mąki (około)1
jajko3/4 szklanki
śmietany lub
zsiadłego mleka80 g
drożdży4 łyżki
cukrudżem/marmoladaWszystkie składniki razem ugniatamy na ciasto, powinno być zwarte i nieklejące. W razie potrzeby dosypać więcej
mąki. Formujemy kulę i wkładamy ją do głębokiej miski/garnka wypełnionego zimną
wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię wyjmujemy je, lekko odsączamy i przekładamy na posypaną
mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na podłużne trójkąty. Na szerszą część nakładamy
dżem lub
marmoladę, następnie zwijamy nadając kształt
rogala i pieczemy ok 20 minut na rumiany kolor. Po ostudzeniu lukrujemy.
