ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z dżemem

Rogaliki drożdżowe z dżemem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis, który znajdował się w książce kucharskiej babci mojego męża, które robiłam na zeszłotygodniowe święto marcińskie.
Dopiero teraz znalazłam czas, by go zamieścić, jednakże nie są to typowe rogale marcińskie, a ich wykonanie nie jest pracochłonne, więc nie trzeba czekać roku, by je zrobić u siebie :)
Ciasto jest pyszne i długo pozostaje świeże. Gorąco polecam wszystkim amatorom słodkości :)
Składniki:
250 g margaryny
1/2 kg mąki (około)
1 jajko
3/4 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
80 g drożdży
4 łyżki cukru
dżem/marmolada
Wszystkie składniki razem ugniatamy na ciasto, powinno być zwarte i nieklejące. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Formujemy kulę i wkładamy ją do głębokiej miski/garnka wypełnionego zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię wyjmujemy je, lekko odsączamy i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na podłużne trójkąty. Na szerszą część nakładamy dżem lub marmoladę, następnie zwijamy nadając kształt rogala i pieczemy ok 20 minut na rumiany kolor. Po ostudzeniu lukrujemy.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/11/rogaliki-drozdzowe-z-dzemem.html