Wykonanie
Tegoroczne lato to dla nas czas oczekiwania na nowego członka rodziny i czas robienia wszelakich
przetworów, na gotowanie nie zawsze jest czas, dlatego też dzisiaj kolejne słoiczki, tym razem z
galaretką porzeczkową.Na surowo
porzeczka jest kwaśna, w naszej rodzinie garściami może ją jeść jedynie nasza roczna córka, której nawet
cytryna nie straszna, no ale
porzeczka przetworzona smakuje już wszystkim, bez wyjątku.Przygotowanie
galaretki nie zajmuje też wiele pracy, a efekt jest świetny - takie klasyki zawsze się sprawdzają. Przepis pochodzi z książki o nazwie "
Dżemy i
marmolady" wydawnictwa SBM.
Składniki:2 kg czerwonych
porzeczek1 szklanka
cukru na 1 szklankę soku
Porzeczki obrać, umyć, zalać
wodą, gotować na małym ogniu tak długo, aż popękają, przecedzić przez gęste sito lub gazę. Na każdą szklankę otrzymanego soku wziąć 1 szklankę
cukru i gotować na małym ogniu tak długo, aż ubędzie 1/4 zawartości naczynia. Jeśli chcemy otrzymać
galaretkę bardziej słodką, wówczas na jedną szklankę soku trzeba wziąć 2 szklanki
cukru i gotować, aż ubędzie 1/3 zawartości naczynia.
Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.