Wykonanie
Chłodne zimowe wieczory sprzyjają zwiększonej ochocie na rozgrzewające
napoje. Mimo, że obecnie nie pijam
alkoholu zaserwowałam sobie grzane
piwo, w wersji bezalkoholowej. Pomimo, że
piwa bezalkoholowe znikomy procent
alkoholu zawsze mają to jest zupełnie bezalkoholowe, bo
alkohol po podgrzaniu wyparowuje, więc można pić śmiało!Mężowi zaserwowałam natomiast normalne grzane
piwo :)

Składniki1
piwoszczypta
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej2 szczypty
cynamonu3-4 szt
goździków1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cukruPiwo wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać
przyprawy,
miód i
cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Piwo musi być ciepłe, ale nie gorące, nie można
piwa zagotować, bo wówczas nawet z tego z procentami wyparuje cały
alkohol.Można do
piwa wrzucić kawałki
pomarańczy, dodać mniej
cukru lub
przyprawę do piernika, ja jednak podaję przepis na najczęściej goszczącą u nas wersję grzanego
piwa.
