Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne szwedzkie mini drożdżówki, w mojej wersji. Przepisy krążące w internecie niestety nie zgadzały się ze stanem mojej spiżarni, więc przepis ten jest mojego autorstwa, wypróbowany, przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że wyjdą takie pyszne.Są mięciutkie, cudownie pachną
cynamonem no i można je jeść dosłownie "w kółko" :) czyli rozwijając ciasto. To cały proces, a jaki przyjemny!! Szczerze polecam wszystkim!!
Jadłam kiedyś kanelbulle w ikei, ale tamte, w ogóle nie mają porównania. Są idealne do porannej
kawy, do popołudniowej i wieczornej również. Są po prostu pyszne.Podane przeze mnie proporcje są na ok. 30 sztuk.

Składniki na ciasto:400 g
mąki100 g
masła250 ml
mleka50 g
cukru16 g
cukru waniliowego7 g
drożdży instantSkładniki na masę:100 g
masła4 łyżeczki
cynamonu40 g
żurawiny50 g
cukrujajko do posmarowania ciasta
cukier do posypania

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego też
masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.
Mleko podgrzać, ale nie zagotować, powinno
mieć temperaturę ok 45 stopni. Suche składniki mieszamy z sobą, czyli
mąkę,
drożdże,
cukier i
cukier waniliowy. Dodajemy
mleko i
masło i energicznie wyrabiamy ciasto.Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 30 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie robimy naszą masę łącząc wszystkie składniki. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę. Kiedy ciasto wyrośnie posypujemy stolnicę
mąką i rozwałkujemy nasze ciasto podnosząc je co jakiś czas, by nie przywarło do stolnicy. Ciasto rozwałkowujemy na wymiary ok 30x25 cm. Smarujemy prostokąt masą
cynamonowo-
żurawinową i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku.Powstałą roladę kroimy na talarki, które układamy na blaszce. Zostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem, posypujemy
cukrem i wstawiamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na ok 5-7 minut, aż się lekko zarumienią.Po wyjęciu uważać, by nie zjeść wszystkich!!