ßßß Cookit - przepis na Sałata z Mandarynkami, Kiełkami i Migdałami

Sałata z Mandarynkami, Kiełkami i Migdałami

nazwa

Wykonanie

Wiosna powoli zaczyna wychodzić spod tych stosów śniegu i od razu żołądek domaga się czegoś lekkiego i świeżego. Sałata jest orzeźwiająca, lekko słodkawa i pożywna dzięki orzechom, które jeszcze dają fajny efekt chrupkości. Spałaszowałam ją z grillowaną piersią kurczaka i i przyznaję, że to dobrany duet.
Składniki:
6 szklanek rukoli
4 mandarynki
2 szklanki kiełek fasoli mung
2 garści migdałów (najlepiej płatków)
Sos
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki soku z mandarynek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
Sałatę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Mandarynki podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do sałaty, dodać kiełki. Wszystko razem wymieszać.
Możemy teraz przygotować sos: wycisnąć sok z mandarynek i połączyć z oliwą. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ocet, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę posypać migdałami (najleiej płatkami migdałowym, a jeżeli ich nie macie to należy pokroić na mniejsze kawałki) i polać sosem.
Smacznego!
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/03/saata-z-mandarynkami-kiekami-i-migdaami.html