ßßß
... jak obiecałam, tak przywiozłam co nieco ze słonecznej Hiszpanii.... owocową Sangrię. Delektowałam się nią codziennie, taka była dobra ... dobrze, że spędziłam tam tylko 3 dni, bo moja wątroba by chyba nie wytrzymała takiej presji. Chyba najlepsze w tym napoju jest to, że alkohol nie jest wyczuwalny, rozcieńczony z wodą i doprawiony owocami jest idealny na upalne dni.Składniki:1l czerwonego wina2 pomarańcze1 brzoskwinia1 gruszka1 banan2 plasterki cytryny2 plastry melona250 ml wody sodowej100 g cukruWykonanie:Owoce dokładnie umyć i kolejno przygotować tzn. pomarańcze pokroić w pólplastry (nie obierać ze skórki), brzoskwinię pokroić w plastry, gruszkę po wydrążeniu nasion również pokroić w plastry. Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry, a melona w mniejsze kawałki. Wszystkie owoce wrzucić do dzbanka lub naczynia, wsypać cukier, wlać wino oraz wodę sodową. Zamieszać wszystko razem i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Kto woli może dodać więcej cukru, i wtedy będzie słodszy napój .... moja wersja jest bardziej neutralna :).