ßßß Cookit - przepis na Tajska TOM YAM

Tajska TOM YAM

nazwa

Wykonanie

Ostro-kwaśno-słodkawa zupa z dużą ilością makaronu ... trawa cytrynowa i sos sojowy nadaje fajnego orientalnego posmaku ...a ostre papryczki dopełniają ją nutką pikanterii. Osobiście uwielbiam tą zupę, jak tylko jestem w tajskiej restauracji to dla mnie jest to pozycja #1 ... spotkałam się z różnymi wersjami tej zupy, ale nuta smakowa łączy je wszystkie ... tak więc nie ociągałam się jak tylko natknęłam się na ten przepis w książce (Thai Cooking Judy Williams str. 60)
Składniki:
6 tajskich zielonych papryczek chile
12 suszonych grzybów shitake
4 łodygi trawy cytrynowej
1 limonka
7 szklanek bulionu warzywnego
10 łyżek octu ryżowego
200 g kasztanów jadalnych w puszce
200 g makaronu vermicelli
4 łyżki tajskiego słodkiego sosu sojowego
1 łyżka zwykłego sosu sojowego
zielona cebulka do przybrania
Wykonanie:
Grzyby shitake przekroić na połówki i zalać gorącą wodą - odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie posiekać drobno papryczki (bez nasionek) i połączyć z octem ryżowym - miskturę odstawić. Makaron vermicelli zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min aż zmięknie i odcedzić.
Bulion wlać do garnka i zagotować - dodać grzyby, makaron, przepołowioną trawę, odcedzone kasztany jadalne, sosy sojowe, sok z limonki i wszystko razem zagotować. Na samym końcu dodać papryczki z octem ryżowym i pogotować kilka minu aż smaki się połączą (można zmniejszyć ilość octu ryżowego, jeżeli nie jesteście zwolennikami zbyt kwaskowatych dań).
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/09/tajska-tom-yam.html