Przed nami jesień .... więc mięsko będzie królować w naszych menu. Dla wielu może być zbyt ciężkie, ale jak was dopadnie większy głód będzie idealne podane z kaszą. Śliwki dodają delikatnej słodyczy, a grzyby wyrazisty smak i kolor.Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (polędwiczki wieprzowe)8 suszonych borowików10 śliwek suszonych1 cebula1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego1-2 łyżki mąki1 szklanka wody1 szklanka wodyspodgrzybów suszonycholejsól, pieprzWykonanie:Kilka godzin przed gotowaniem gulaszu, należy zalać grzybywodą i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Dnia następnego należy wyjąć grzyby i pokroić w cienkie paski, wodęspodgrzybów zachować i ponownie wrzucić pokrojone grzyby do tej wody i podgotować ok.10 minut. Odstawić. Mięso wieprzowe umyć dokładnie i pokroić w większą kostkę. Mięso osuszyć i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso na dużym ogniu - gotowe kawałki przełożyć do rondla. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucić do mięsa. Rondel z mięsem wstawić na mały ogień, zalać wodąspodgrzybów i dodatkową szklanką wody. Wrzucić grzyby i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dolać wino i doprawić solą i pieprzem. Sos powinien zgęstnieć dzięki mące i śliwkom które całkowicie się rozpadną osładzając go również.