Wykonanie
Ogórki w naszym domu były i są od zawsze. Kiszone, konserwowe, sałatki, mizerię. Pod każdą postacią przez nas uwielbiane. Te, z łącką
śliwowicą znalazłam w książce Kuchnia Polska (
Hanna Szymanderska). Coś nowego, pierwszy raz łączę w słoiku
ogórki z
alkoholem... ;)

Składniki:- 1 kg małych, twardych
ogórków- nieduży korzeń
chrzanu- trochę kostek
lodu- kilka łodyg
kopru- kilkanaście ziarenek
pieprzu- 2 szklanki przegotowanej
wody- szklanka
śliwowicy- 30 g
soliPrzepis:Umyte
ogórki zalewamy w misce zimną
wodą z dodatkiem kostek
lodu i zostawiamy na ok. 2-3 godziny. Osączamy, osuszamy i układamy w słoikach. Przekładamy łodygami
kopru, paskami
chrzanu i ziarenkami
pieprzu.
Wodę zagotowujemy z
solą i po przestudzeniu mieszamy z
wódką. Zalewamy nią
ogórki. Szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.

Smacznego.