Wykonanie
Jak już wiecie domowe
pieczywo uzależnia, wciągnęłam się i ja ;) A, że dzień wcześniej dostałam przesyłkę i 10 kg
mąki różnego rodzaju, postanowiłam ją od razu wypróbować. Tym razem padło na zwyczajny
chleb pszenny na drożdżach. Nawet nie spodziewałam się, że urośnie taki gigantyczny. Jedliśmy go dwa dni i nie została ani kromka. ;)


Składniki:- 700 g
mąki pszennej chlebowej- 2 łyżeczki
soli- 25 g miękkiego
masła- 1 saszetka
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 150 ml ciepłego
mleka- 300 ml ciepłej
wody
Przepis:- w misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać
masło- dosypać
drożdże i
cukier- dodać
mleko,
wodę i wyrobić ciasto - ma być elastyczne i gładkie- przykryć ściereczką i zostawić do dwukrotnego powiększenia objętości- po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, chwilę wyrobić- uformować bochenek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- ponownie przykryć i zostawić na 30 min.-
ostrym nożem naciąć
chleb kilkakrotnie, oprószyć
mąką- piekarnik rozgrzać do 230 st.-
chleb piec 10 min. w temp. 230 st., następnie zmniejszyć do 200 st. i piec ok. 25 min.- upieczony bochenek powinien być brązowy, wyrośnięty


Smacznego.źródło: Moje Wypieki