Wykonanie
Przepis na
Nalewkę Pomarańczowo -
Kawową znalazłam przeglądając nowy magazyn kulinarny - KUKBUK . Lektura bardzo fajna, co prawda bardzo dużo reklam, ale przepisy bardzo fajne i przydatne. Szkoda tylko, że
nalewka musi leżakować ;( ale spróbujemy jej akurat po naszym powrocie z Magicznych Świąt, będzie w sam raz na Nowy Rok. Mam tylko nadzieję, że będzie smakować tak pysznie jak wygląda...Aż sama jestem ciekawa tego smaku, zobaczymy jaki będzie... ;)W oryginalnym przepisie są inne proporcje, dlatego że miałam tylko 6
pomarańczy to zmniejszyłam wszystko o połowę.
- 6
pomarańczy (lub 12)- kilkadziesiąt ziaren
kawy-
goździki- 0,5 kg
cukru (lub 1 kg)- 0,5 l
wody (lub 1 l)- 0,5 l
spirytusu (lub 1 l)- duży
słój-
cynamon- ziarenka
kardamonu- umyć pod gorącą
wodą pomarańcze- w każdej
pomarańczy robić nacięcia i wkładać ziarenka
kawy (głęboko, żeby nie wypadły)- w jedną
pomarańczę wbić
goździki- rozpuścić
cukier we wrzącej wodzie, ostudzić- wlać
spirytus , wymieszać-
pomarańcze włożyć do słoja, zalać przygotowaną mieszanką- na górę wsypać parę ziaren
kawy,
kardamonu i dołożyć laskę
cynamonu- słoik zakręcić i czekać (14 dni - dobra, 28- pyszna)Smacznego.
Akcja Kulinarna: