Wykonanie
Ostatniej soboty nie mogłam się zdecydować jakie ciasto upiec... a coś do
kawy by się przydało, więc wpadłam na pomysł wypróbowania szarlotki na spodzie z
ciasta francuskiego. Szczerze nie wiedziałam co z tego wyjdzie, ale pomysł się okazał bardzo dobry. Ciasto raz dwa się upiekło i pysznie smakowało, znikło od razu ;) Do tego ubiłam
śmietanę kremówkę z
cukrem z prawdziwą
wanilią, po prostu wyśmienite...

- 1 op.
ciasta francuskiego- słoik
musu jabłkowego - może być kupiony, ja miałam własnej roboty-
cynamon- duży kubek
śmietany kremówki do ubijania- 2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią (własnej roboty) lub
cukru waniliowego- wiórki
czekoladowe do posypania

- piekarnik nagrzać do 180 st.- formę do pieczenia wyłożyć papierem (najlepiej żeby forma była mniejsza niż płat
ciasta francuskiego)- wyłożyć rozwałkowanym
ciastem francuskim- z wystających kawałków zrobić brzegi - dzięki temu
mus jabłkowy nie wypłynie- nakłuć widelcem w kilku miejscach- włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. na ok. 15 min- po tym czasie ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, rozłożyć
mus jabłkowy, oprószyć
cynamonem- włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 30 - 40 min (aż brzegi się zrumienią)- w międzyczasie do wysokiego naczynia przelać
śmietanę kremówkę, dodać
cukier - ubić mikserem, włożyć na chwilę do lodówki- ciepłe ciasto ostrożnie przełożyć na deskę, pokroić na kawałki, podawać z ubitą
śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymiSzybki deser świetnie smakuje z popołudniową jak i poranną
kawą ;)Smacznego.