Wykonanie
Ostatnio mam straszną fazę na tarty. Po znalezieniu ciasta idealnego, nie pozostało mi nic innego jak wypróbowywać je w połączeniu z różnymi dodatkami. Tym razem na pierwszy
plan wjeżdżają
brokuły, które nasza rodzina wprost uwielbia, szczególnie mała
Basia. Polecam Wam tartę w tej wersji. Smakuje doskonale na ciepło czy na zimno. Spawdza się jako przekąska do pracy :)SKŁADNIKIprzepis na ciasto znajdziecie tunadzienie0,5 kg różyczek
brokułówkostka
fety25 dag
serajajo plus dwa
białka*kubeczek
śmietany lub gęstego
jogurtu ok 200 g
pieprzsólWYKONANIECiasto wałkujemy, wykładamy na blaszkę, dziurawimy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 10 min.
Brokuły gotujemy ok 5 minut. Odcedzamy.Na podpieczone ciasto wykładamy różyczki
brokułów, pokruszoną
fetę.
Jajko,
białka i
śmietanę mieszamy razem, dodajemy trochę
pieprzu i odrobinę
soli do smaku. Tak przygotowaną masę wylewamy na
brokuły i
fetę.Całość posypujemy tartym
serem.Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach. Obserwujemy
ser. Jeśli zacznie brązowieć, możemy tartę wyjąć trochę szybciej.Podajemy lekko ostudzoną.