Wykonanie
Pomysł na dzisiejszy obiad, zaczerpnęłam z Kuchni Lidla . Kotlety przygotowuje się podobnie do tych, które robiła Dżoana.
Kasza gryczana najbardziej smakuje mi jako pierogowy farsz, albo dodatek do gulaszu jaki robi nasza mama. Kotlety, które dziś proponuję zajmują trzecie miejsce na gryczanej liście przebojów.SKŁADNIKI(na 6-8 sztuk)200 g
kaszy gryczanej100 g
twarogu2 ząbki
czosnkujajko3-4 łyzki
bułki tartejpieprzsólkoperekolej do smażeniaWYKONANIE
Kaszę gotujemy na sypko. Po ugotowaniu przekładamy do miski i pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy
twaróg,
jajo,
bułkę tartą i posiekany
koperek. Wyrabiamy masę dłonią. Doprawiamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym
oleju. Po usmażeniu wykładamy kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.Kotlety można zjadać bez dodatków, z surówką albo z
sosem pieczarkowym, albo...jak tam lubicie ;-)