Wykonanie
Pyszne, kruche i maślane
ciasteczka, lubiane przez dzieci i dorosłych. Bardzo prosty przepis, upieczesz raz tę wersję i nie będziesz miał chęci na sięganie tych sklepowych ;)

* liczba porcji: ok 40 sztuk* czas przygotowanie: 25 minutSkładniki:3 szklanki
maki krupczatki,kostka
masła 250g,2
żółtka,2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 12% ,1/2 szklanki
cukru pudru,2
cukry waniliowe,tłuszcz do wysmarowania formy,
dżem porzeczkowy,
wiśniowy,


Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta siekamy.Gdy ciasto nabierze jednolitej,gładkiej konsystencji,zwijamy w folię i wkładamy na 2 h do lodówki.Wychłodzone,dzielimy na części,cienko rozwałkowujemy,wycinamy ciekawy kształt,Ja wycięłam foremką do babeczek, a w połowie z nich zrobiłam okienko, kieliszkiem. Okienka napełniamy
dżemem - nie za dużo, żeby podczas pieczenia nie wypłynął. Układamy delikatnie na wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 12-15 minut.Zrumienione zdejmujemy z blaszki
łopatką,układamy na talerzu.
Ciasteczka można posypać
cukrem pudrem.W blaszanym pudełku przechowują się doskonale nawet przez kilka tygodni.* oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie

Smacznego!!!