Wykonanie
hmmmm, że tak
powiem...idealny weekend na gotowanie :D nie, nie, nie, żarty na bok ;) wiem, że to straszne i nie ma się z czego śmiać, bo mnie też ta pogoda miażdży, ale staram się znaleźć jakieś pozytywy tej nieustannej ulewy ;) Zatem wszystkim tęskniącym za latem proponuję wybrać się do kuchni i cuś ugotować :D na przykład moje mega zaskakujące i turbo pyszne gołąbki w wersji śródziemnomorskiej czyli Z
TUŃCZYKIEM I Z
SUSZONYMI POMIDORAMI :) Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną a farsz jest wilgotny i lekki. R U ready? no to robimy ;)
Składniki dla 4 osób:2 słoiki
tuńczyka w
oliwie z oliwek Callipo 160g6 liści
kapusty włoskiej180 g
ryżu6
suszonych pomidorów Ponti200 ml
sosu beszamelowegosól i
pieprz do smakuDo do dzieła! :Liście
kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg.
Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z
tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę
suszonymi pomidorami. Farsz doprawić
solą i
pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście
kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
oliwą i polać
sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe!Smacznego!!!! :)indexfood