ßßß Cookit - przepis na TURBO PYSZNE gołąbki śródziemnomorskie z... tuńczykiem & suszonymi pomidorami!!!

TURBO PYSZNE gołąbki śródziemnomorskie z... tuńczykiem & suszonymi pomidorami!!!

nazwa

Wykonanie

hmmmm, że tak powiem...idealny weekend na gotowanie :D nie, nie, nie, żarty na bok ;) wiem, że to straszne i nie ma się z czego śmiać, bo mnie też ta pogoda miażdży, ale staram się znaleźć jakieś pozytywy tej nieustannej ulewy ;) Zatem wszystkim tęskniącym za latem proponuję wybrać się do kuchni i cuś ugotować :D na przykład moje mega zaskakujące i turbo pyszne gołąbki w wersji śródziemnomorskiej czyli Z TUŃCZYKIEM I Z SUSZONYMI POMIDORAMI :) Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną a farsz jest wilgotny i lekki. R U ready? no to robimy ;)
Składniki dla 4 osób:
2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g
6 liści kapusty włoskiej
180 g ryżu
6 suszonych pomidorów Ponti
200 ml sosu beszamelowego
sól i pieprz do smaku
Do do dzieła! :
Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe!
Smacznego!!!! :)
indexfood
Źródło:http://jedzeniologia.blogspot.com/2014/05/turbo-pyszne-goabki-srodziemnomorskie-z.html