Wykonanie
Przystawki- to prawdziwe
pole do popisu, na którym można dziko poszaleć i poeksperymentować ze smakiem, kolorem i z kształtem. Mogą być malutkie, dosłownie na jeden gryz, jak drobne tartinki lub kolorowe koreczki, nieco większe, niczym piętrowe kanapeczki lub podane w postaci miniaturowego dania – w formie pucharków. Ta wersja przystawki jest wyjątkowo wdzięczna – zazwyczaj łatwa w przygotowaniu i niezwykle estetyczna. A jeśli do tych wszystkich zalet dodamy zaskakujący smak, możemy być pewni, że goście będą co najmniej zaintrygowani. Przykładem tego typu przystawki jest Łososiowy pucharek z
awokado. Danie lekkie, zdrowe oraz… posiadające właściwości afrodyzjaku…

Składniki dla 4 osób:200 g
wędzonego łososia w plastrach1 duże dojrzałe
avocado1 łyżki Sunquicka
Marakuja3 łyżki posiekanych listków
kolendry2 łyżki
miodu2 łyżki białego
wytrawnego winaGlassa Gastronomica
PontiSposób przygotowania:
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Całość wymieszać z Sunquickiem,
kolendrą miodem i
winem. Na dnie szklanych pucharków ułożyć kawałki
łososia, na nich porcję
awokado, następnie znów kawałki
łososia. Udekorować polewą przyrządzoną na bazie
octu balsamicznego oraz gałązkami
szczypiorku.Połączenie słodkiego, egzotycznego smaku
syropu Sunquick
Marakuja,
owoców awokado i
miodu z intensywnym aromatem
łososia oraz kwaskowatością
octu balsamicznego dostarcza niezwykłych wrażeń
smakowych, które na długo pozostają w pamięci. Całość, uszlachetniona
białym winem staje się czymś więcej niż tylko intrygującą przekąską, pobudzając
kubki smakowe i sprawiając, że chce się rozkoszować tym smakiem bez końca. Dodatkowo, niewielki koszt przygotowania tego smakołyku pozwala wracać do jego aromatu tak często, kiedy tylko mamy na to ochotę.indexfood