ßßß Cookit - przepis na Królik w occie balsamicznym - królik częściej niż od święta

Królik w occie balsamicznym - królik częściej niż od święta

nazwa

Wykonanie

Święta Święta i po świętach :) Można się więc ze spokojem odciąć od świątecznej klasyki stołu, chwilę odpocząć po świątecznej bieganinie kuchennej i obżarstwie i... zabrać się znowu za poświąteczne szaleństwa kulinarne :D Oto przepis na wyśmienite danie z królika - wiem, że królik jest kojarzony ze świętami ale na przykład ten - w occie balsamicznym, może być serwowany nie tylko w święta! Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki.Trzeba spróbować :) Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:
składniki:
1,2 kg królika (poporcjowanego)
200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!
indexfood
Źródło:http://jedzeniologia.blogspot.com/2014/04/krolik-w-occie-balsamicznym-krolik.html