Wykonanie
Święta Święta i po świętach :) Można się więc ze spokojem odciąć od świątecznej klasyki stołu, chwilę odpocząć po świątecznej bieganinie kuchennej i obżarstwie i... zabrać się znowu za poświąteczne szaleństwa kulinarne :D Oto przepis na wyśmienite danie z
królika - wiem, że
królik jest kojarzony ze świętami ale na przykład ten - w occie balsamicznym, może być serwowany nie tylko w święta!
Ocet balsamiczny wydobywa z
królika niezwykłe pokłady aromatu,
mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej
pietruszki.Trzeba spróbować :) Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:

składniki:1,2 kg
królika (poporcjowanego)200 ml
octu balsamicznego z Modeny
Ponti20 g
masła2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine Olitaliaząbek
czosnkugarść posiekanej
natki pietruszki0,5 l
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie: Umyj
mięso i włóż do garnka, polej
octem balsamicznym, wymieszaj i duś
mięso na mały ogniu aż
ocet wyparuje. Następnie dodaj
masło i
oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę
natki pietruszki, posiekany
czosnek i połowę
bulionu. Dopraw
pieprzem i
solą. Duś
mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj
bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą
natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj
rozmarynu. Smacznego!indexfood