Wykonanie
Dzisiejsze danie to potrawa dla wielbicieli
mięsa, a także tych, którzy chcą w swej diecie unikać zbędnego tłuszczu i pilnują tego co jedzą. Duszone
udka z kurczaka przygotowuję często dla mojej Babci, która musi unikać potraw smażonych oraz ciężkostrawnych.
Mięso duszone na wodzie jest miękkie i aromatyczne. Co prawda brak na nim chrupiącej skórki, ale zdrowie jest najważniejsze.
Kurczak w takim wydaniu według mnie smakuje równie dobrze, jak ten pieczony albo smażony.
Składniki:3-4
udka z kurczakaprzyprawy:
sól ziołowa,
pieprz czarny i indyjski,
Vegeta,
majeranek½ szklanki
wodyPrzygotowanie:'
Udka z kurczaka dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą, a następnie odcinamy nadmiar skóry i resztki
piór. Każde udko nacieramy
solą i
przyprawami. Wierzch każdego udka posypujemy szczyptą
Vegety.
Mięso układamy w brytfannie wyłożonej filią aluminiową, podlewamy częścią
wody. Wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C. Dusimy pod przykryciem około 1,5h (po upływie 45 min. znowu wlewamy
wodę). Po upływie danego czasu sprawdzamy czy
mięso jest już miękkie a
woda pod
kurczakiem zredukowana.Uduszone udka wyjmujemy z piecyka. Wytopiony z
kurczaka tłuszcz można zlać do słoiczka (zgęstnieje do konsystencji galarety) i wykorzystać w kuchni jako dodatek do smarowania
chleba (zdrowszy rodzaj
smalcu).Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)