Wykonanie
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Bociany wracają, słońce zaczyna mocniej świecić, zatem
pora, by wiosenne klimaty zawitały również do kuchni. Zdecydowałam się przygotować lekką i łatwą tartę, pełną smakowitych
owoców. Przypomina mi o tym, iż niebawem
będę mogła sięgnąć po świeżutkie
truskawki EKO prosto z krzaczka. Ich tymczasowa namiastka z marketu (o dziwo pachną
truskawkami!) na cieście jest równie pyszna.

Składniki:2 opakowania
herbatników czekoladowych (1 op. 250 g)1
masło (200 g, rozpuszczone)400 ml
śmietany kremówki 30%1 ½ łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegoświeże
truskawkimrożone
jagodyPrzygotowanie:
Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera. Miksujemy na proszek o konsystencji mokrego piasku. Na patelni rozpuszczamy
masło. Gdy
masło nieco przestygnie, dodajemy je do proszku
herbatnikowego. Mieszamy, aż powstanie lepka masa, którą następnie wylepiamy dno formy do tarty.Formę wkładamy do lodówki na min. 2h, aby spód tarty się ściął. Gdy widzimy, że spód jest już twardy, przystępujemy do przygotowania
bitej śmietany. Do miski wlewamy kremówkę, wsypujemy
cukier puder oraz
cukier waniliowy i cierpliwie ubijamy całość.Ubitą
śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią spód tarty. Na wierzchu układamy pocięte
truskawki i odmrożone
jagody. Gotowe!Smacznego!











Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)