Wykonanie
Każda z nas spotkała się z problemem co zrobić z resztkami? U mnie padło na starte
orzechy użyte do mazurków. Żeby nie zgorzkniały siedziały w lodówce i czekały na swój moment. Nie miałam nic innego w głowie tylko to, że właśnie z nich powstanie spód do ciasta. Mrożone
maliny to coś co powinno się znajdować w każdej chłodziarce, bo szybki sposób na deser - to właśnie
mrożone owoce.

Z kuchennych ciekawostek dziś użyłam barwnika do żywności - chciałam, by krem był
śmietankowy - jednak miał piękny różowy kolor. Barwniki i inne takie gadżety kupuję w maleńkim sklepie w Amsterdamie - nie znam innego miejsca tak wyposażonego w dodatki do kuchennej zabawy :).

składniki potrzebne na spód:- 300 g tartych
orzechów włoskich;- 150 g
margaryny.składniki potrzebne na mus:- 250 g mrożonych
malin-
żelatyna- pół
cytryny.składniki potrzebne na krem:- 400 ml
śmietanki kremówki-
cukier;-
żelatyna.

+
maliny do ozdoby.sposób wykonania:

Margarynę topimy - stopniowo dodajemy do
orzechów. Gdy masa będzie jednolita wykładamy ja na blachę - wkładamy do lodówki na kilka minut. 3 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w 75 ml gorącej
wody - odkładamy do ostygnięcia.
Maliny rozgniatamy widelcem, wyciskamy
sok z cytryny - dodajemy 4 łyżki
wody z
żelatyną. Wyjmujemy blachę z lodówki, smarujemy ją
malinami - z powrotem odkładamy do lodówki. Kremówkę ubijamy z
cukrem, na koniec dodajemy barwnik oraz
żelatynę - kolejny raz wyjmujemy ciasto - wylewamy na nią krem. Po 1,5 godziny ciasto powinno być już gotowe do spożycia.bon apettit!