ßßß Cookit - przepis na Crumble śliwkowe mojej mamy

Crumble śliwkowe mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Moja mama kiedyś przyszła zachwycona, że zdobyła od znajomej przepis na crumble śliwkowe. Opowiadała, że to pyszne, że można wcześniej przygotować a później raz - dwa do piekarnika.. i takie gorące podawać... ze śmietaną lub z lodami... I że najlepiej w takich kokilkach małych... dla każdego . No po prostu cudo.
W końcu znalazł się czas i mama crumble zrobiła. No i wyszło absolutnie przepyszne! A później zdażyło się i tak, że i ja je robiłam - pod ścisłe dyktando mistrza! I też wyszło przepyszne. Więc ogłaszam - deser ten jest po prostu obłędnie pyszny!!!
Składniki:
śliwki mrozone lub świeże
1szklanka maki
1 szklanka ciemnego cukru
1/2 kostki masła tzn 100g
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki otrebów owsianych
Wykonanie:
Śliwki rozłożyć na dnie formy do tarty lub w innych żaroodpornych naczynkach (kokilkach). Świeże trzeba przepołowić i wyjąć z nich pestkę, a mrożone - po prostu ułożyć.
Z pozostałych składników zrobi kruszonkę, czyli: na stolnicę wyłożyć mąkę, cukier, masło, cynamon, otręby a następnie dużym nożem tak długo siekać, aż wszystko się dobrze wymiesza na w miarę spójną masę. Nie zagniatać!
Posypać ciastem śliwki i przyklepać je.
Następnie piec w piekarniku o temp. ok. 180st.C ok 1 godziny (w przypadku śliwek mrożonych) ok 45 minut (w przypadku śliwek świeżych)
Podawać na ciepło. Można dodać bitą śmietanę lub lody śmietankowe.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2014/09/crumble-sliwkowe-mojej-mamy.html