Wykonanie
Moja mama kiedyś przyszła zachwycona, że zdobyła od znajomej przepis na crumble
śliwkowe. Opowiadała, że to pyszne, że można wcześniej przygotować a później raz - dwa do piekarnika.. i takie gorące podawać... ze
śmietaną lub z
lodami... I że najlepiej w takich kokilkach małych... dla każdego . No po prostu cudo.W końcu znalazł się czas i mama crumble zrobiła. No i wyszło absolutnie przepyszne! A później zdażyło się i tak, że i ja je robiłam - pod ścisłe dyktando mistrza! I też wyszło przepyszne. Więc ogłaszam - deser ten jest po prostu obłędnie pyszny!!!

Składniki:
śliwki mrozone lub świeże1szklanka
maki1 szklanka ciemnego
cukru1/2 kostki
masła tzn 100g1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki
otrebów owsianychWykonanie:
Śliwki rozłożyć na dnie formy do tarty lub w innych żaroodpornych naczynkach (kokilkach). Świeże trzeba przepołowić i wyjąć z nich pestkę, a mrożone - po prostu ułożyć.Z pozostałych składników
zrobi kruszonkę, czyli: na stolnicę wyłożyć
mąkę,
cukier,
masło,
cynamon,
otręby a następnie dużym nożem tak długo siekać, aż wszystko się dobrze wymiesza na w miarę spójną masę. Nie zagniatać!Posypać
ciastem śliwki i przyklepać je.Następnie piec w piekarniku o temp. ok. 180st.C ok 1 godziny (w przypadku
śliwek mrożonych) ok 45 minut (w przypadku
śliwek świeżych)Podawać na ciepło. Można dodać
bitą śmietanę lub
lody śmietankowe.

Wydrukuj przepis