Wykonanie
Pierniczki gotowe, to czas je polukrować :) (po przepis na pierniczki zapraszam tu - krajanka piernikowa ).Co roku robiłam
lukier z
cukru pudru i z
wody. Ma on tę zaletę, że jest smaczny i bardzo łatwo sie go przyrządza. Niestety - trudno jest robić nim jakieś sensowne wzorki - bo po prostu się rozlewa..W tym roku postanowiłam wypróbować coś, co krąży po
sieci pod nazwą "
Lukier królewski ". I muszę przyznać, że się nie zawiodłam !Konsystencja - idealna do lukrowania i smak dobry.
Składniki:2 łyżki
białka z
jajka kurzego (czyli ok. 1
białko)1 szklanka
cukru pudruWykonanie:
Białko i
cukier wkładamy do miski i pałką do ucierania - ucieramy. Tak długo aż masa stanie się jednorodna (nie będzie czuć
cukru), bielutka i gęsta. Lepiej na wszelki wypadek wrzucić na początek mniej
cukru - bo zawsze, gdy stwierdzimy, że potrzeba, można dorzucić. Z
białkiem tak prosto nie jest.Teraz pytanie podstawowe - jak to nakładać na pierniczki?Można łyżeczką, można szprycą, można podobno rożkiem z pergaminu, można podobno zrobić maleńką dziurkę w
rogu plastikowej
torebki... Ja wzięłam dużą strzykawkę (20 ml) i nią nakładałam i wszystkim sposób polecam! (pewnie wszyscy to wiedzą, a mi wymyślenie tego zajęło chyba pół godziny... należy nakładać
lukier od drugiej strony - rozkładając strzykawkę na 2 części. Wciąganie "dziubkiem" jest pomysłem karkołomnym...).
Lukier bardzo szybko zastyga i wygląda piękniePróbowałam robić kolor żółty - wyszedł "żółtawy" - dodałam troszke
kurkumy do gotowego lukru. (bałam się dodać za dużo - by nie było owej
kurkumy zanadto czuć.. ;) )I chyba tyle. Z tych 2 łyżek
białka polukrowałam prawie wszystkie pierniczki (7/9), które zrobiłam z ponad kilograma
mąki.
ps. na tym zdjęciu widać - środkowy pierniczek zrobiony przez
Basię ;-)
Wydrukuj przepis