Wykonanie
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do
ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np.
budyniem i
owocami.
S kładniki: na ciasto:100 gramów
miękkiej margaryny (u mnie
Kasia)180 gramów
mąki50 gramów
cukru pudru1
jajko - do ciasta dodajemy
żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie
białka, to możemy dodać całe
jajko1 łyżka
śmietany 18%Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli
wodnej,
czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem.Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówkiPo tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niz 0,5 cm i szklanką (bądź foremką) wykrawamy
ciasteczkaNagrzewamy piecyk do 180 st. CBlachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej
ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut - należy pilnować, żeby się nie przypiekły za bardzoWyjmujemy i odstawiamy do wystygnięciaSmacznego:)Biorę udział w akcjach: