Wykonanie


Jak już pewnie zauważyliście bardzo lubię gotować dania, które nadają się na obiad na dwa dni. Niezmiernie miła perspektywa, że obiad na następny dzień mamy już gotowy. Coś pięknego.Dodatkowo tutaj nie musimy nawet myśleć o surówkach czy sałatkach bo
kapusta spełnia funkcje bardzo smacznego dodatku. Jeśli nie macie czasu gotować i nie macie pomysłu na treściwy obiad to ten przepis jest dla Was.Składniki:-ok. 50dkg karczku *-ok. 1kg
kapusty kiszonej *-2 słodkie
śmietany-jarzynka,
maggi lub
przyprawa do karczku,-
pieprz,
czosnek granulowany,
przyprawa do bigosu-
jajka,
mąka pszenna(do panierowania)Sposób przyrządzenia:Karczek myjemy i kroimy na kotlety. Ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy jarzynką,
maggi(lub
przyprawą do karczku kto jak woli),
pieprzem i
czosnkiem. Gotowe kotlety panierujemy w
jajku i
mące i smażymy na patelni na złoto. W
między czasie płuczemy
kapustę kiszoną w zimnej wodzie, żeby nie była mocno kwaśna. Wyciskamy ją z nadmiaru
wody i kroimy na drobniejsze
nitki. Gdy pierwsze kotlety są podsmażone układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy częścią
kapusty kiszonej.
Kapustę doprawiamy delikatnie
przyprawą do bigosu. Gdy usmażą się następne kotlety układamy je na
kapuście kiszonej i przykrywamy pozostałą resztą
kapusty, którą również przyprawiamy
przyprawą do bigosu. Na sam koniec wlewamy do naczynia dwie słodkie
śmietany. Wsadzamy na nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok godzinę. Pieczemy pod przykryciem.*ilość dopasowana do liczby jedzących :-)