Wykonanie
Przepis znalazłam kiedyś w książce Małgorzaty Caprari pt.: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" i od tej
pory dosyć często go wykorzystuje ;)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
kaszy manny (dałam 400 g)2 szklanki
cukru pudru4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cukru waniliowegokostka
margaryny1,5 kg
jabłekSypkie produkty wymieszać razem, podzielić na trzy części.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy wysypać 1/3
sypkich produktów, przykryć połową
jabłek. Następnie wysypać kolejną partię 1/3
sypkich produktów, przykryć resztą
jabłek. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki. Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na placek. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Wstawić do nagrzanego piekarnika (200ºC) na 45 min. Następnie zdjąć folię i piec aż się zarumieni (ok. 15 min). Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Tak wyglądała przed upieczeniem:


A tak po:




Smacznego ;)